“De ser gerent a netejar els despatxos dels altres” explica Mario, participant als cursos de formació

Com vas conèixer Càritas?

Jo vaig conèixer Càritas a través de l’assistenta social, al conversar amb ella em va oferir participar en un curs de diagnòstic laboral.

Aquí vaig fer el curs de 3 dies i després ens van oferir als participants fer un altre curs, en aquest cas sobre neteja industrial. Jo em vaig inscriure i per això vaig realitzar el curs d’incorpora.

Quan vas arribar a Càritas la teva intenció era seguir formant-te?

La meva formació és d’enginyer de sistemes, al Perú vaig treballar en diverses empreses i bancs, i després vaig decidir treballar pel meu compte. Vaig crear una empresa de màrqueting i publicitat amb la que vaig arribar a tenir seu al Perú i Paraguai, i treballava també per a Veneçuela, Panamà, Brasil i Bolívia.

Fa molt de temps que teníem la idea de venir a Espanya perquè tenim un fill i volíem que estudiés aquí. Sempre hem valorat que els estudis són la millor herència que li pots donar, més que l’econòmic. Quan el meu fill va acabar el col·legi va fer els papers per presentar-se a la selectivitat a Espanya, la va fer i la va passar, i llavors va decidir la universitat en què volia fer els estudis universitaris, com va triar la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​ens vam venir cap aquí.

Abans de venir a Catalunya les circumstàncies polítiques al Perú van fer que el negoci comencés a anar malament i llavors van començar a baixar els ingressos. Treballant vam aprendre a organitzar els nostres estalvis i ens vam adonar que treballant o no, el que importava era tirar endavant, així que vam decidir venir perquè el nostre fill pogués realitzar els seus estudis.

En arribar em vaig trobar amb la problemàtica que no podia crear una empresa i tampoc treballar perquè encara tinc passaport espanyol, com no he viscut mai aquí no tinc DNI, i al no tenir DNI no em contractaven.

El meu ideal ha estat sempre fer les coses correctament, però em vaig trobar una realitat totalment diferent a com imaginava; documentació, tràmits, lleis …. Tot em va frenar i vaig dir “I ara?” Doncs a deixar-te anar la corbata i trobar feina, però no m’agafaven en cap costat.

Què t’ha aportat participar en els cursos de formació?

El curs em va ajudar a ubicar-me en tots els paràmetres i tenir una oportunitat de treball. Un inici. Sóc molt conscient que estic canviant el meu estil de vida perquè he passat de ser gerent a netejar els despatxos dels altres, però mai m’ha pesat fer un treball manual perquè l’objectiu important és la sostenibilitat de la família.

En tot aquest procés com ha estat la teva relació amb les formadores i l’entitat?

Jo vaig trobar a Càritas com una entitat donada a servir, crec que és la premissa de Càritas. En tot moment he rebut un tracte molt cordial, de donar suport, però amb els paràmetres que han de manejar. Hi ha gent amb desesperació que pretén que l’ajut sigui sostenible, quan jo entenc que l’ajuda ha de ser perquè un sigui sostenible; una cosa és donar el peix i una altra ensenyar a pescar.

Què has aconseguit després de participar al programa?

Gràcies al curs que incorpora ajuda a realitzar a Càritas treballaré de vidrier a RTVE, on hi ha molts vidres, i això em permet uns ingressos amb què viure.

A algú que estigui en situació de vulnerabilitat què li recomanes?

Òbviament li recomano el programa perquè és una opció amb la qual pots trobar oportunitat de treball. És una gran ajuda que et permetin tenir aquesta possibilitat perquè sinó et trobes en el cercle viciós de no saber què fer. I si et trobes algú que et pot orientar i donar una llum d’esperança et va a ser de molta ajuda.

Quan vau decidir venir t’imaginaves que hauries de fer tot aquest procés per poder treballar?

No …. Jo al principi vaig pensar en formar una empresa, el que sé fer, el que sé manejar.

Anys enrere vaig crear una empresa als Estats Units abans que estigués Trump. Quan va arribar a la presidència vaig decidir tancar per les seves polítiques migratòries, però m’havia estat molt fàcil crear-la i poder treballar.

Encara que jo ja tenia experiència d’arribar a ciutats desconegudes, ja aquí vaig començar a adonar-me que els tràmits, la política … la part fiscal és diferent, per això havia de informar-me primer per poder veure sobre quin àmbit poder crear l’empresa. Aquí és molt complicat, hi ha molts processos que has de saber, i per a cada document es demora molt de temps.

Canviaries alguna decisió de totes les que has pres des que vau decidir deixar Perú?

Encara que sembli mentida no. Com que sóc una persona a qui li agraden els reptes, mai he tingut por a enfrontar-me a alguna cosa nova, al contrari, em sembla molt més enriquidor com a vida, com a experiència. No estic aferrat a estranyar el que tenia. Estic vivint aquí i en el que puc sortim a veure, vam sortir a conèixer … viu tranquil i feliç aquí. No canviaria absolutament res. Molta gent em deia “Mario, tenies una casa, tens un fill, una posició ….” Però m’he permès seguir coneixent, és una experiència nova, amb totes les diferències entre una ciutat i una altra, un país i un altre. Quan et donen una oportunitat per poder treballar i aquesta oportunitat no només és una oportunitat donada, sinó que et trobes gent que valora l’ésser humà que està darrere d’una història, i l’ajuda a seguir la seva pròpia història és immillorable.

Quins 10 elements consideres que han estat importants per poder millorar la teva situació?

1 Actualitzar i tropicalizar full de vida.
En canviar la meva situació i la de la meva família també havia de actualitzar els meus objectius de vida.

2 Adequació a l’àmbit laboral local.
Havia adaptar-me al tipus d’ofertes laborals del territori.

3 Generar més oportunitats cap a la recerca.
Quan busques feina, casa … no pots quedar-te amb les opcions que trobis a la primera, potser no siguin les millors per a tu i la teva família.

4 Acceptar amb bona actitud els nous reptes.
Si veus un repte com una càrrega, pesarà molt en la teva esquena. Si ho veus com un repte, és un objectiu a assolir, una meta a la qual arribar.

5 Identificar i consolidar habilitats i coneixements personals.
Per poder canviar la situació de destacar les habilitats i els coneixements ja que són el que faran que et contractin, confiïn en tu i et donin una oportunitat.

6 Identificar debilitats i fortaleses per millorar-les.
És important conèixer les debilitats i fortaleses d’un mateix, i més important encara esforçar dia a dia per millorar-les.

7 Incrementar el cercle de possibilitats.
Quan es busca solucions per canviar la situació personal i la de la família sempre en un mateix lloc i no s’obre el cercle, estem rebutjant inconscientment les possibilitats que puguin arribar d’altres llocs.

8 Adequació a noves possibilitats de treball.
Difícilment trobarem la feina que volem amb les condicions que volem, això és difícil quan s’és jove, tens una formació, papers en regla … més difícil és encara que no tens totes les cartes al teu favor. Per aquest motiu he passat de gerent a netejar vidres, sent aquesta l’oportunitat de poder demostrar, aprendre, estendre les teves habilitats a la recerca de créixer personal i laboralment.

9 Auto-sostenibilitat.
Tot allò que puguem fer amb els propis recursos, ens sortirà més barat i per tant ens costarà menys diners i més estarem contribuint al benestar familiar.

10 Coneixement de certs paràmetres laborals i socials per tal d’integrar-me a ells.
Per poder treballar, és important conèixer les regles del món laboral; tipus de contractes i d’empreses, drets i obligacions del treballador i de l’empresari, etc.
El conèixer-los ens ajuda a defensar els nostres drets i treballar en condicions dignes.